OSTEOPATHIE

Osteopathie

OSTEOPATHIE

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van bewegingsbeperkingen die klachten veroorzaken. De osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar beïnvloeden. Een osteopaat vindt daardoor de mogelijke oorzaak van een klacht, waar andere behandelaars die niet vinden. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. De osteopaat probeert spanning in het lichaam te verminderen met (overwegend) zachte handgrepen om het zelfgenezend vermogen van het lichaam weer aan het werk te zetten. Beweging en verbindingen binnen het lichaam.
Alles in het lichaam beweegt, naast spieren ook de bijvoorbeeld de bloedvaten, ingewanden, botten. Osteopathie is een geneeskunde die zich richt op de beweging van en de beweging in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te functioneren. Als een deel van het lichaam niet goed beweegt, kan dat pijnklachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels. Hierbij onderzoekt de osteopaat niet alleen het bewegingsapparaat maar behandelt ook het gehele lichaam. Dit houdt in dat zowel het pariëtaal (bewegingsapparaat), het visceraal (orgaansysteem) als het craniaal (schedel) gedeelte bij diagnostiek en therapie betrokken worden. 

Hoe verloopt een behandeling bij een osteopaat?

Via deze website kun je online een afspraak inplannen en ontvang je daarna per mail een eerste vragenlijst waarop je de klachten kan weergeven, dit ter voorbereiding van het eerste consult. 

Hoe verloopt een behandeling bij een osteopaat?
Tijdens het eerste consult in de praktijk neemt de osteopaat de vragen met je door en vult dit aan met vragen over je ziektegeschiedenis en leefgewoontes. De osteopaat vraagt naar de klachten en naar de algehele gezondheid. Hoe functioneer je in het algemeen, wat voor behandelingen heb je al ondergaan en wat is er verder in je leven voorgevallen? Hoe en wanneer zijn de klachten ontstaan, komen die verder in de familie voor? Allerlei voorvallen en traumata, ook van lang geleden, laten hun reacties en herinneringen achter in de weefsels, met name in het bindweefsel. 
Verlies van beweeglijkheid kan ook ontstaan na bijvoorbeeld een ongeluk, een infectie of een operatie. Het is belangrijk te beseffen dat letsels ook van jaren geleden, toch de aanleiding kunnen zijn voor klachten waar je nu mee te maken hebt.  

Lichamelijk onderzoek
Het lichamelijk onderzoek is gericht op het gehele lichaam, waarbij alle bewegingssystemen onderzocht worden op beweeglijkheid. We kijken niet alleen naar het bewegingsapparaat met zijn spieren en gewrichten maar ook naar de schedel, het maagdarmstelsel, de luchtwegen, de nieren, kortom het hele lichaam. Zo kan een osteopaat ontdekken waar het lichaam niet goed functioneert, waar beperkingen of blokkeringen aanwezig zijn die met de klachten verband houden. Heel vaak zijn dat beperkingen op een geheel andere plaats dan waar de klacht zich manifesteert en vaak ook zijn het subtiele bewegingsverliezen. 
Het onderzoek bestaat ook uit een gedeelte ter uitsluiting van ziektes of afwijkingen die niet voor behandeling in aanmerking komen, of zelfs een contra-indicatie vormen voor een behandeling.
“Vaak zit de oorzaak van een schouderklacht niet in de schouder zelf. Deze klachten komen vaak voort uit spanningsgebieden elders, zoals de rechter bovenbuik waar de lever zich bevindt aan de onderzijde van het middenrif”.

Behandelplan
De vragen en het lichamelijke onderzoek geven de osteopaat inzicht in wat ten grondslag ligt aan de klachten. Dit bespreekt de osteopaat met je en stelt een behandelplan op. 
Dankzij de intensieve en uitgebreide 5-jarige opleiding herkent de osteopaat klachten die nader onderzoek kunnen vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of specialist. Indien nodig zal de osteopaat je naar hen doorverwijzen.
Aansluitend volgt een behandeling om de gevonden stoornissen aan te pakken. Soms met stevige, maar meestal met rustige technieken om zodoende een verbetering en uiteindelijk in enkele behandelingen een normalisatie van functioneren te bewerkstelligen. Een osteopathische behandeling zet een verandering in gang waardoor het lichaam zelf steeds beter in staat is de problemen op te lossen. 

Hersteltijd is nodig
Het uiteindelijke resultaat zal zich niet altijd direct manifesteren, het lichaam heeft hersteltijd nodig. Een vervolgbehandeling kan minstens een week of meerdere weken later pas plaatsvinden. Als volledig herstel niet meer mogelijk is, dan wordt in ieder geval het lichaam de mogelijkheid geboden om zo optimaal mogelijk te functioneren. Indien nodig, geven we adviezen over beweging, belasting, sporten en soms ook voedingsadviezen of ontspanningsoefeningen.

 Veilige behandelmethode
Osteopathie is gebaseerd op principes uit de embryologie, anatomie, fysiologie, endocrinologie, immunologie, biomechanica en neurologie. Daarnaast heeft een osteopaat ook de benodigde kennis van biologie, voedingsleer, medische beeldvorming, psychologie en de deskundigheid om ernstige ziektes te herkennen of uit te sluiten.



Verschil tussen osteopathie en fysiotherapie?

Wat is het verschil tussen osteopathie en fysiotherapie? Mocht je ooit pijn in rug, nek of knie hebben gehad is de kans groot dat je een behandeling daarvoor gezocht hebt. Maar wanneer kies je voor osteopathie en wanneer voor fysiotherapie? Zowel binnen de osteopathie als fysiotherapie wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van wetenschappelijk kennis om bewegingsbeperkingen op te lossen, verminderen van pijn en stijfheid en de kwaliteit van leven te verbeteren. Het grote verschil tussen deze 2 disciplines is dat osteopathie een meer holistische benadering van de klacht heeft. We kijken niet alleen naar het bewegingsapparaat met zijn spieren en gewrichten maar ook naar de schedel, het maagdarmstelsel, de luchtwegen, het gehele zenuwweefsel, de bloedvaten, de nieren, kortom het hele lichaam. Een osteopaat weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en daardoor op welke manier ze elkaar beïnvloeden. 

Share by: